SPECIAL PRICE & SPECIAL DISCOUNT?? HARGA TERMURAH?? Contact Me Now!!!

September 2016 SHAKLEE Promotion: Buy 7 at 6 or 2 Get 5% OFF: ESP & Vit C Buy 4 AT 3: Vita-Lea For Children
For all order inquiries, please contact 0142149010. I'll respond to you shortly and appreciates your patience and support. Tq!

April 10, 2013

Filing Borang 1 & 2 #memories

Assalamualaikum

macammana hari ni? sihat? he! ok. entry ni ak tulis khas untuk rujukan sesiapa or adik-adik yang nak b'chambering  dalam erti kata lain untuk sesiapa yang baru nak filing borang 1 & 2. dah masuk bulan ke-6 chambering baru b'kesempatan nak tulis pasal ni. even tak banyak. tapi hopefully dapat lah bayang-bayang macammana nk pergi filing kat court kl. jangan jadi macam ak yang memang tak tahu langsung nk buat.hehe! tapi Alhamdulillah berbekalkan blog-blog dari senior yg ak google kat internet banyak membantu. thanx sangat-sangat. lagipun ak b'chambering kat Kelantan. memang jauhlah nak pergi. dan masa filing dulu ak pergi dengan BFF ak Farah dan Azril. at least  tak ade lah macam rusa masuk kampung #eh?he!

1st day (11.10.2012)
memang awal2 pagi dah bangun dan malam tu kitaorang pergi survey dulu court kl kat mane (memandangkan kami jauh dan x pernah pergi sana kelantan+perlis.jakun sgt! he!). bukan apa. takut esk sesat nak pergi filing. make sure anda semua sediakan RM200 untuk semua kos d'court d'kl. ak on that day habis lebih kurang RM170. dan make sure borang 1 &2 dah complete ye? salinan ic+semua benda yang diperlukan d'susun ikut turutan (ic+surat beranak+surat pengesahan pointer dari u masing2 if belum dapat real certificate+master details (print dari bc)=make sure semua salinan d'sahkan oleh lawyer dan bukan master sendiri). dan make sure tulis d'borang tu betul especially universiti mane. tarikh bila. kene eja dan tiada short form. ex. Universiti Teknologi Mara (UiTM). tak boleh ye?he! silalah pakai black & white ye? jangan lupe bawa air mineral. bukan apa. takut pengsan sebab penat turun naik tangga.he!


ok.here we go! sampai kat depan court kl. datang awal ye? untuk mengelakkan jem+dapat parking+tak kelam kabut sangat. masuk ikut pintu depan dan cari RKK. masuk je akan jumpa tangga macam drama hindustan gitu.haha! naik dan RKK d'sebelah kiri anda. pergilah kat sane suruh akak-akak kat kaunter tu cek semua salinan+borang2. if dia kata ok! then turun bawah kat kaunter bayaran untuk bayar pesuruhjaya sumpah+bayar untuk filing semua borang. kat sini lah penat sebab anda kene ulang alik kaunter sebelah kanan dan kiri untuk settlekan semua benda.boleh kurus! dun worie. tak payah risau if anda keliru abang+akak kat kaunter akan beritahu step2. jangan malu bertanya :)

kalau datang awal. boleh tunggu d'kerusi kat sini :)
sila cari yang ni ye? takut tersesat :)

selepas settle semua bayaran dan e-filing borang-borang. kene potostat sebanyak 20 salinan. yang nie anda perlu pergi dekat cafe dan akan jumpa kat tengah-tengah cafe ada kedai buku dan mesin potostat. bagi borang-borang kat akak or abang kat situ. diaorang dah taw berapa byk salinan yang d'perlukan. anda tunggu bayar je. if nak makan. bolehlah makan kat cafe+if duit habis ade atm before sampai cafe.he!

then. proceed ke RKK kasi kat akak d'kaunter borang yang d'potostat dan dia kan kasi yang selebihnya untuk kita hantar d'Bar Council dan AG d'Putrajaya. biasenya if tak ramai chambering baru. dalam pukul 12 pm dah settle d'court kl but it depends. kadang-kadang sampai petang pun still tak habis.memang penat!

untuk sesiapa yang tak tahu macammana nak pergi ke bar council. biasanya ade shuttle van kat depan court. warna putih. bayar RM2 dan abang driver akan hantar terus kat depan Bar Council. if nak pergi naik LRT. boleh turun dekat stesen Masjid Jamek dan jalan sikit je. da sampai. dalam 10 minit lebih kurang :)) ok lupe nak beritahu. bas rapid pun ada pergi court. tapi lupa no berapa. sorie.he! then. serve lah borang-borang anda kt abang d'kaunter and make sure dia cop kat belakang ye? dekat salinan original.

lepas settle d'bar council bolehlah terus ke putrajaya untuk serve d'AG plak. make sure AG kat Presint 1 ye? dekat dengan JPA+SPA. jangan jadi macam kitaorang tersesat sampai AG presint 3.haha! serve dekat abang d'kaunter depan pintu masuk. if lapar bolehlah makan kat cafe sebelah dan if nak solat. kat tepi kaunter abang 2 jalan sikit je ade surau :)

ok. settle cerita.he! lepas dah balik negeri. kene filing borang+affidavit+serve kat High Court+pos dkt BC+AG. done!


credit gambar comei-comei to Miss Cookie sb ak x sempat nak ambil gambar. thanx kie :))
 post signature

4 cOmment{s}:

Anonymous said...

Assalamualaikum.. wahh bestnya dh lpas semua proses cekadak nih.. huhu..

Saya hendak tanya.. saya buat chambering di Perak. jd utk borang 1 dan 2, kena serve di 3 tempat di AG putrajaya, Bar council & state Bar council right? Boleh tak kalau serve guna AR Registered post? mmg kena serve by hand ke? Saya tinggal jauh & susah nak berulang ke KL. huhu

Lg 1, borang 3,4,5 kena filekn di high court negeri masing2 ke? boleh terus filekn selepas selesai filekn borang 1 & 2 ke or kena tunggu tempoh trtentu b4 short call.. waaa


Maaf banyak bertanya saya mmg x faham prosedur.. huhu

cnOor said...

@Anonymous wslm..

1) utk brg 1 & 2 biasenye serve terus lah d'ag+bc+bar comittee msg2 by hand after da settle filing d'gigh court kl. lebey better mcmtu. sbb awl2 kn.

2)utk brg 3,4,5. yup. just filing d'hgh court negeri msg2 je. biasenye brg 3,4,5 nie depends kat diri n committee msg2. klu nk short call awl. settle kan awl2 utk brg 3,4,5 sbb x terikat dgn hgh court kl da. lps settle sume. brg2 tu bley pos gune ar registered je :)

it's ok lah. awl2 mmg pening sgt. tulis post psl nie pn sbb nk srh sng adik2 yg bt chambering baru x pening kepale..

good luck!! :)))

Anonymous said...

salam sister,:) saya nak tanya..so not necessarily release letter ye? if let say saya gune transkrip and cgpa certified by university can still be accepted kan? thanks...jazakillah :)

cnOor said...

@Anonymous wslm. kalau dulu still boleh diterima as long as dapat pengesahan dari u. but now x sure sbb dah dkt 3 thn dah filing semua borang-borang tu..he!.

good luck for your filing dear & welcome to the club!

Post a Comment

thanks ◕‿◕✿

Related Posts with Thumbnails