SPECIAL PRICE & SPECIAL DISCOUNT?? HARGA TERMURAH?? Contact Me Now!!!

September 2016 SHAKLEE Promotion: Buy 7 at 6 or 2 Get 5% OFF: ESP & Vit C Buy 4 AT 3: Vita-Lea For Children
For all order inquiries, please contact 0142149010. I'll respond to you shortly and appreciates your patience and support. Tq!

April 10, 2013

Ethics & Professional Standards Course #memories

Assalamualaikum dan selamat pagi

d'sebabkan berazam dah tak nak bagi blog bersawang macam dulu. nak share  kenangan pergi exam ethics & professional standard course bulan lepas. exam ni wajib untuk semua chambering student ye? boleh dikatakan ini last exam. if lepas. in sya Allah boleh lah jadi lawyer. nak test ethics kita macammana. wallahuallam..belajar penat-penat sampai habis LLB pn still kena exam ye? siapa kata nak jadi lawyer senang? #cewah. he!

ok. tahu sangat dah memang basi sangat cerita nie. tapi if tak tulis kat sini takut nanti lupe.he! sebelum pergi exam. dalam 2 months before that kena register dengan Bar council dulu. kena bayar RM50 untuk online dan RM150 dekat bendahari Bar Committee negeri masing-masing untuk dapatkan file manual hard cover hitam yang berat tu.he! dalam tu ada notes untuk exam nanti. lepas dah pos semua dekat Bar Council dan dalam surat tulis bila kita available boleh ambil exam. just tunggu je lah :)) nanti Bar Council akan hantar surat inform bila kita kena pergi exam. kena cepat-cepat reply sebab takut nanti jadi macam ak.he! even dia tulis on 13 & 14 March. if kita lambat replay. dia akan kata first come first served. jadi kena cepatlah. kalau ambil awal pun tak pe. just in case kita kene repeat. kita boleh ambil exam before kita habis tarikh chambering.

untuk sesiapa yang jauh bolehlah stay kat Hotel A-One or Chill In. ok sangat sebab jalan kaki tak sampai 5 minit dan dapat tengok Bar Council dari hotel. harga pun berpatutan dan service pun ok. makan tak payah risau sebab kedai mamak banyak dan dekat masjid jamek. boleh shopping. Mc D pun ada :) kalau nak stay umah kawan. boleh naik LRT then turun kat masjid jamek. jalan kaki. tak sampai 10 minit dah sampai :)

 
course ni ambil masa dua hari. 1st day untuk lecture start dar pukul 8 am - 530 pm dan esoknya start dari 830 am -12 pm  untuk exam. untuk lecture. tolong concentrate sebab banyak hint dia kasi even bosan teramat.he! exam boleh open book. refer pada manual yang disediakan oleh bar council. even boleh refer tapi bagi ak soalan susah dan tak sempat.huk3. if fail 1 part je consider fail semua. means that kena lulus semua 5-5 parts baru consider lulus. bahayakan? nak t'cabut jantung!! dan if nak study awl dan rasa notes dalam file tu susah faham. boleh mintak dengan senior sample past year questions dan notes. banyak membantu. jangan lupa bawa pensel sebab ada soalan objektif selain subjektif. lepas habis exam kena pergi luncheon d'Royal Selangor Club. ajar cara-cara makan dengan penuh keprofessionalan. gitu!! he!just jalan kaki je pergi sana :)

ak sendiri pun tak tahu lagi macammana nasib. doa sangat-sangat mintak lepas.huhu. Ya Allah permudahkanlah. dengar cerita if lepas Bar Council terus kan hantar sijil dan if tak lepas kita akan dapat fax after 2 weeks kita ambil exam ni. #cuak #debar

#UPDATE - Alhamdulillah. syukur. akhirny lulus. da dapat certificate dari Bar Council selepas sebulan lebih tunggu. dah tak ada demam+x ada selera makan ye?haha! sangat2 cuak menunggu result. kepada kawan2 yang tak lepas. jangan give up. teruskan usaha. good luck! :))

dalam lecture hall d'BC

after luncheon

geng #uitm #uia

sempat snap odw balik hotel #uitm #uia
tak sempat nak bergambar dengan geng kelantanese yang lain sebab cookie+tan+saiful+nazri tak ambik exam time tu. just pergi lecture je. good luck untuk exam this month 11/04/2013 :))

thanx a lot to lin+yani sebab temankan kat sana. even baru kenal time chambering. tapi da macam family sendiri. thanx a lot even berlainan u :))

tengah tunggu tan d'LCCT. thanx yani sudi belanja :))
hang out after exam :))

Good Luck untuk sesiapa yang akan ambil exam nie :))

post signature

9 cOmment{s}:

S a y a T i e r a said...

hai kak lawyer hee~

cnOor said...

@S a y a T i e r a
hai adik shaklee! haha!

see? ak bt entry khas untuk tira bt rujukan. ne taw. nati nk chambering kn? :)

S a y a T i e r a said...

hahaha dik shaklee gittuu...
haah ne tau tra sambung nanti,tq akak utk ini.best la akak dah lepas smua :)

cnOor said...

@S a y a T i e r a

akak dah last stage nie. doakan akak. byk betul dugaan. ssh bebenor nk jd lawyer.he!

akak doa tira dpt smbg llb. cpt2 cari keje dkt firm :))

shoeda said...

salam,
sy nk tanya mcm mana nak tahu kita punya tarikh untuk ethic course? sbb sy bru mula bulan 3 hari tu..kebetulan ada planning nk amik cuti bulan jun nnt.so sy takut sgt dia pggil sy ms sy tgh nk cuti tu..up until today sy tk dpt pape notification mengenai ethics course tu..harap dpt membantu. =)

shoeda said...

salam,
sy nk tanya mcm mana nak tahu kita punya tarikh untuk ethic course? sbb sy bru mula bulan 3 hari tu..kebetulan ada planning nk amik cuti bulan jun nnt.so sy takut sgt dia pggil sy ms sy tgh nk cuti tu..up until today sy tk dpt pape notification mengenai ethics course tu..harap dpt membantu. =)

cnOor said...

@shoeda
waalaikummussalam..

sorry 4 late re..

nk taw tarikh bile ethics? biasenye after da bayar semua duit d'bar committee state masing2 utk dptkn file hard cover colour htm+hantar resit bukti byrn b'serta duit utk reg online+etc pd bar council. n then tgu je lah bc hantar surat.

lebih krg 2-3 bln gak lps settle semua kt atas. but dun worie. if x available on that particular date. boley tkr tarikh lain. dan inform bar council balik. t dyrang akan arrange tarikh baru :))

kdg2 tulis tarikh on exact date. tp first come first serve.

Anonymous said...

salam,
sy baru je start chambering. just nk tahu, ada apa2 requirement ke utk reg ethic course ni?means ada kena settlekn filing dulu ke (borang 1,2,3 etc) baru bleh reg.confuse sikit.harap dpt tlong :)

-ira-

cnOor said...

@Anonymous

sorry ira sbb lambat re

biasenye selepas settlekan filing brg 1,2 & 3 dulu.kebiasaanya ethics course nie ambil selepas kite short call. dah dpt tarikh short call bolehlah anta surat pada bar council.

nanti bar council akan kasi tarikh bila kite bley seat for the exam :))

Post a Comment

thanks ◕‿◕✿

Related Posts with Thumbnails