SPECIAL PRICE & SPECIAL DISCOUNT?? HARGA TERMURAH?? Contact Me Now!!!

September 2016 SHAKLEE Promotion: Buy 7 at 6 or 2 Get 5% OFF: ESP & Vit C Buy 4 AT 3: Vita-Lea For Children
For all order inquiries, please contact 0142149010. I'll respond to you shortly and appreciates your patience and support. Tq!

August 8, 2012

♣ Sharing is Caring :)

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.
 

Assalamualaikum dan salam Ramadhan..

Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."

Semalam 

Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulah saya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tentang bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.






p/s: wow!! ttbe rasa pendapat nie sgt2 baik. insyaAllah..

copy+paste from blog Fatin Liyana .thanx 4 da info. nice entry :)
post signature

10 cOmment{s}:

soleil m said...

couldn't agree more dgn yg 'marriage isn't a trial & error game'. takutnya kalau fikir. tsk!

Terbang Bersamaku said...

sy stuju...pernikahan bukanlah semata-mata untuk menjaga pergaulan antara lelaki dan perempaun dan bukan juga semata2 kerana cinta...tapi ia membawa bersama tanggungjawab+ amanah yg dipikul bila kt dah berumahtangga..

cnOor said...

@soleil m
taw x pe :) but dun worie lh kie. as long as kite yakin+redha ngn pilihan atie. n bkn sbb org len insyaAllah everything will b fine.

just jgn menunjuk sgt kt fb lh kot. sbb 2 ustzh 2 x brp b'kenan?he

cnOor said...

@Terbang Bersamaku
yup. btl2. time couple x de tgjwb yg wajib kite pikul tp lain bile da kawen. perlukan t/jwb+amanah drp Allah s.w.t dan bkn utk suke2

:)

::Tiera:: said...

akak! tiera pun da bace bende ni kat page FL.. sangat la betul kan ape yg lecturer tu cakap..
before this tiera punya la jeles tgk Dena bahrin tu,she's married at 20,muda gila n bahagia je tgk.. bestnye lahai..tra tgk dr angle happiness je.. terlupa nk pandang marriage tu dr sudut tanggungjawab n kematangan.. =.='

cnOor said...

@::Tiera::
A'A.membe akak ad gak tnye kawen muda utk elakkan maksiat but how bout t/jwb+etc?if x laksanakn pun dosa. tp x taw jwpn kt soalan 2 :P

x pe lh. yg ptg redha+jgn menunjuk2 sgt :)

::Tiera:: said...

betul2 tu, jgn menunjuk tu tra setuju..kalo nk share pon maybe yg part2 yg perlu n cara yg sederhana..psl early marriage lak..bak kata kwn tiera c dayah lemon tu, mantapkan iman dulu kalau nk kawin,n nk nk jd isteri solehah..n ustaz hasrizal pena gak ckp psl kawin awal ni..dia tak bape setuju..kalo akk pena bace buku die "aku terima nikahnya 1" kan..ustaz ckp sbnarnya bebanan tanggungjawab lebih berat dr bebanan mengawal diri utk tak terjebak dgn maksiat.. melainkan kita2 betul2 dah matang n mantap iman..so true..

apepon.. jodoh tu kan rahsia allah..kalo dah sampai waktu yg terbaik, insyaallah Dia akn bg petunjuk kan3..yg penting solat istikharah mintak pandangan Allah,kan kak.. :)

cnOor said...

@::Tiera::
makneny ad ust yg ckp t/jwb lebey bsr dr kawal maksiat kn? btl lh pe yg tiera ckp 2. if btl2 da ready bru proceed 2 da next step. if x, jgn cari psl.hehe

if sampai mase, Allah akan p'mudahkan. dun worie. so. skunk relax2 je. beli kete bsr gajah lu.haha

:P

~si bungabunga~ said...

sgt2 setuju...marriage is not just like a fairy tales..it's about love & responsibility kan akak!! ^^ nice entry..thanx 4 sharing.. <3

cnOor said...

@~si bungabunga~ yes dear. it's true. responsibility must come 1st. so? bile kawen t kena igt t/jwb lu.hehe!

wc dear :)

Post a Comment

thanks ◕‿◕✿

Related Posts with Thumbnails